Wat is Fysiotherapie?

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen ontstaan tijdens het uitoefenen van werkzaamheden, ongelukken, spanning of als gevolg van een (chronische) ziekte of veroudering. Met behulp van fysiotherapie kunnen de functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden.

Fysiotherapie is gericht op het stabiliseren, verminderen of herstellen van een functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. Op deze wijze wordt geprobeerd de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leer je hoe je zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.

Voor wie?

Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Bijvoorbeeld: te gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Zoals o.a. de gevolgen van: M.S., Beroerte, Longaandoeningen, Hartinfarct en verklevingen.

Voor welke klachten?

Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kun je denken aan: 

 
  • pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
  • zwelling van gewrichten
  • krachtsvermindering
  • bewegingsbeperking
  • stijfheid
  • problemen met bewegen
  • evenwichtsstoornissen
  • ademhalingsproblemen
  • vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering a.g.v. een andere onderliggende aandoening

Er zijn fysiotherpeuten die een bepaald specialisme hebben, bijvoorbeeld manueel fysiotherapeuten, bekkenfysiotherpeuten. Ook zijn er therapieën en/of beweegprogramma's die specifiek gericht zijn op een bepaalde aandoening (bijvoorbeeld Artrose, Cva en Copd). Kijk voor meer informatie hierover op De fysiotherapeut.

Verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 kun je zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut.
Ook al is wettelijk bepaald dat je geen verwijzing meer nodig hebt, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat je wel een verwijzing nodig hebt om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat veel mensen in de meeste gevallen aangewezen zijn op een aanvullende verzekering. Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie en vergoeding.


 

 

Servicepunten in Den Haag

Heeft u vragen of hulp nodig op het gebied van werk, zorg, jeugd of welzijn en komt er via www.denhaag.nl niet uit? Dan kan het Servicepunt u verder op weg helpen. Er zijn ruim 20 Servicepunten verspreid over de stad.

Over de site

De Atlas van Zorg in Den Haag is een online wegwijzer in de wereld van zorg en ondersteuning voor zorg- en hulpbehoevenden, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners in de regio Den Haag. 

Onderdeel van het landelijk platform Atlas van Zorg & Hulp

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Facebook

Twitter

LinkedIn

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode