Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee u zelf hulp bij het huishouden, begeleiding of een voorziening zoals bijvoorbeeld een scootmobiel of rolstoel kunt kopen. De gemeente kijkt of u daarvoor in aanmerking komt, nadat u hier een aanvraag voor heeft ingediend.

U kiest voor een persoonsgebonden budget. Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een begroting (budgetplan), het regelen en betalen van uw zorg. 

Hulpmiddelen

Voor hulpmiddelen geldt:

  • U koopt zelf uw hulpmiddel, zoals rolstoel of scootmobiel
  • Onderhoud, reparatie en verzekering van uw hulpmiddel (zoals rolstoel of scootmobiel) betaalt u zelf uit uw PGB

Als u een hulpmiddel zoals een scootmobiel of rolstoel aanschaft, moet u binnen 60 dagen een betalingsbewijs aan de gemeente laten zien. Ook bij reparatie moet u een betalingsbewijs laten zien.

Hulp en ondersteuning

Voor hulp en ondersteuning geldt:

  • U zoekt zelf huishoudelijke hulp of ondersteuning
  • U stelt zelf een zorgovereenkomst op
  • U moet zelf vervanging regelen als uw hulp op vakantie gaat of ziek is
  • U houdt zelf uw administratie bij van werkzaamheden

Doe een Wmo-aanvraag (Den Haag)

Geef bij uw aanvraag aan dat u kiest voor een PGB. De gemeente bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt. Stel gelijk met uw aanvraag een budgetplan op. Lever het budgetplan uiterlijk bij het tweede gesprek met uw consulent in.

U kunt er ook voor kiezen om alles te regelen via de gemeente, in dat geval maakt u geen gebruik van het PGB. Lees meer over zorg of hulpmiddelen in natura.

Sociale Verzekeringsbank (SVB)

U krijgt uw PGB niet op uw eigen bankrekening gestort. De gemeente maakt dit bedrag over naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt de facturen en declaraties vervolgens rechtstreeks aan de zorgverlener. Dit is het PGB-trekkingsrecht.

Lees meer op de website van de Sociale Verzekeringsbank

Kosten

De gemeente Den Haag heeft maximumtarieven vastgesteld voor de zorg en de hulpmiddelen die u inkoopt met een PGB. Zijn uw kosten hoger? Dan betaalt u het verschil bij. De SVB neemt hiervoor contact met u op.

Bekijk de tarieven voor het persoonsgebonden budget Wmo 2015.

Eigen bijdrage

Voor hulp en ondersteuning betaalt u een eigen bijdrage. Voor hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel niet.

U mag de eigen bijdrage niet betalen uit het PGB. Het PGB mag u alleen gebruiken om uw zorg in te kopen. Het CAK (Centraal Administratie kantoor) int deze bijdrage apart, op basis van uw inkomen.

Bekijk hoeveel u moet betalen op de website van het Centraal Administratie Kantoor. U krijgt elke 4 weken een aparte factuur van het CAK voor het betalen van uw eigen bijdrage.

Werkgeversbelasting

Misschien moet u ook werkgeversbelastingen betalen voor de hulp waar u een contract mee heeft. U kunt dit navragen bij de Belastingdienst voordat u uw PGB aanvraagt.

Meer informatie

Zijn er dingen onduidelijk, of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de Klantenservice SZW

Kijk ook op de landelijke online wegwijzer  Atlas van Zorg & Hulp over Pgb

 

Bron: Gemeente Den Haag

Servicepunten in Den Haag

Heeft u vragen of hulp nodig op het gebied van werk, zorg, jeugd of welzijn en komt er via www.denhaag.nl niet uit? Dan kan het Servicepunt u verder op weg helpen. Er zijn ruim 20 Servicepunten verspreid over de stad.

Over de site

De Atlas van Zorg in Den Haag is een online wegwijzer in de wereld van zorg en ondersteuning voor zorg- en hulpbehoevenden, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners in de regio Den Haag. 

Onderdeel van het landelijk platform Atlas van Zorg & Hulp

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Facebook

Twitter

LinkedIn

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode