Zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet regelt de medische zorg. Zoals persoonlijke verpleging en verzorging die u thuis ontvangt. Dit wordt sinds 1 januari 2015 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Wijkverpleging en -verzorging vallen onder de zorgverzekeringswet. Hiervoor moet u aankloppen bij uw zorgverzekeraar. Voorbeelden zijn:

  • toedienen van medicatie
  • verzorgen van wonden
  • hulp bij het aankleden en wassen

Wijkverpleegkundige

Voor wijkverpleging (persoonlijke zorg en verpleging) kunt u zelf contact opnemen met een wijkverpleegkundige. Die stelt de indicatie en regelt dat u zorg krijgt.

Wijkverpleegkundigen zijn vaak in dienst bij een thuiszorgorganisatie. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Voor persoonlijke verpleging en verzorging (wijkverpleging) betaalt u geen eigen risico.

Voordelige zorgverzekering

Een zorgverzekering is wettelijk verplicht. Voor mensen in Den Haag met een laag inkomen heeft de gemeente afspraken gemaakt voor een voordelige zorgverzekering.

Verantwoordelijkheid gemeente

In bepaalde gevallen valt persoonlijke verzorging onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en niet onder die van de zorgverzekeraar. Dit is het geval als persoonlijke verzorging onderdeel is van de begeleiding in het dagelijks leven en er geen lichamelijke hulp aan te pas komt.

Bron: Gemeente Den Haag

 

Servicepunten in Den Haag

Heeft u vragen of hulp nodig op het gebied van werk, zorg, jeugd of welzijn en komt er via www.denhaag.nl niet uit? Dan kan het Servicepunt u verder op weg helpen. Er zijn ruim 20 Servicepunten verspreid over de stad.

Over de site

De Atlas van Zorg in Den Haag is een online wegwijzer in de wereld van zorg en ondersteuning voor zorg- en hulpbehoevenden, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners in de regio Den Haag. 

Onderdeel van het landelijk platform Atlas van Zorg & Hulp

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Facebook

Twitter

LinkedIn

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode